Så mycket kostar en permobil

En permobil (som även kallas för el-rullstol eller el-scooter) kostar i regel från 7 000 till 45 000 kronor. Dyrare permobiler har nästan alltid en högre maximal hastighet, så även en längre maximal körsträcka. Dyrare permobiler har i regel även bättre köregenskaper samt högre komfort.

I den här artikeln förklarar vi först vad en permobil kostar, varpå vi berättar mer om de faktorer som påverkar prisbilden för en elrullstol. Avslutningsvis ger vi dig ett flertal exempel på hur man kan finansiera sin permobil.

 

Vanliga priser för permobil

Permobil Pris Hastighet Sträcka Laddningstid
Etac Arctic 34 900 kr 17 km/h 30 till 45 km 6 till 10 timmar
Etac Travel XL 14 900 kr 7 km/h 20 till 25 km 6 till 8 timmar
AirWheel H3S 20 990 kr 6 km/h 15 till 20 km 5 till 6 timmar
Elektrisk rullstol A3 9 990 kr 7 km/h 15 till 30 km 6 till 8 timmar
Timagu D 130 14 990 6 km/h 15 till 20 km 6 till 8 timmar

Kan man få en permobil gratis?

Ja, som 1177.se förtydligar kan bland annat fysioterapeuter och sjuksköterskor utreda huruvida du har rätt till en kostnadsfri rollator. Det krävs oftast en läkare som bekräftar utfärdandet, och det är alltid din funktionsnedsättnings allvarlighetsgrad som avgör hur mycket du själv måste betala.

 

4 faktorer som påverkar priset för en rollator

  1. Märket: Mer välkända märken kostar i regel mer pengar.
  2. Maxhastigheten: En högre maxhastighet medför ofta ett högre pris.
  3. Räckvidden: En längre räckvidd kräver ett kraftigare batteri. Det leder nästan alltid till att inköpspriset blir högre.
  4. Laddningstiden: Ett batteri som kan laddas snabbt kräver ny teknologi. Det medför ofta att inköpspriset blir högre.

Hur kan man finansiera sin permobil?

Om utredaren beslutat att du inte har rätt till en kostnadsfri elrullstol är det brukligt att antingen hel- eller delfinansiera den. Att kunna betala för sin permobil på en gång är få förunnat, vilket innebär att lån till en permobil är vanligt förekommande.

Trots att det finns många subventioner för funktionsnedsatta har Sverige en lång väg att gå, gällande att ge samtliga funktionsnedsatta de hjälpmedel de behöver.

6 sätt att finansiera en permobil

1. Kommunal finansiering och hjälpmedelscentralen

I Sverige har personer med funktionsnedsättning rätt till hjälpmedel genom kommunen eller regionen. Detta innebär att du kan få en permobil förskriven genom en arbetsterapeut eller annan medicinsk professionell. Om du uppfyller kraven kan kommunen stå för hela eller delar av kostnaden. Denna finansiering är ofta den mest fördelaktiga, eftersom den är skattefinansierad och därmed inte kräver någon egenbetalning.

2. Bidrag från Försäkringskassan

Försäkringskassan kan i vissa fall ge bidrag till anpassning av fordon eller hjälpmedel som en permobil, speciellt om den behövs för att kunna arbeta eller studera. Detta är särskilt relevant om du inte kan få hjälpmedlet via kommunen. Bidraget kan täcka hela eller delar av kostnaden beroende på dina individuella förutsättningar och behov.

3. Fonder och stipendier

Det finns flera fonder och stiftelser som ger bidrag till personer med funktionsnedsättningar för att täcka kostnader för hjälpmedel som en permobil. Exempel på sådana fonder är Majblommans Riksförbund, Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond och olika lokala stiftelser. Det är viktigt att undersöka vilka fonder som finns tillgängliga och vilka kriterier som gäller för ansökan.

4. Privat finansiering och lån

Om du inte är berättigad till offentliga bidrag eller stöd kan privat finansiering vara ett alternativ. Detta kan innebära att du tar ett lån, antingen genom en bank eller en annan kreditgivare. Det är viktigt att noga överväga räntor och återbetalningsvillkor innan du beslutar dig för att finansiera en permobil på detta sätt.

5. Crowdfunding

I vissa fall kan crowdfunding vara ett alternativ, särskilt om du har ett nätverk som kan tänka sig att bidra. Plattformar som GoFundMe eller Kickstarter kan användas för att samla in pengar till en permobil, särskilt om du kan presentera din situation på ett sätt som engagerar potentiella givare.

6. Begagnade permobiler

Om en ny permobil ligger utanför din budget kan du överväga att köpa en begagnad. Många hjälpmedelscentraler och specialiserade företag erbjuder begagnade permobiler till ett lägre pris. Se till att den begagnade permobilen är i gott skick och att den uppfyller dina behov innan du genomför köpet.

Läs mer: Vad betyder adaptiv förmåga?

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below